уторак, 2. април 2013.

Hormoni i maljavost


Čest problem koji uznemirava žene širom planete. Od banalnog – kozmetičkog, do očiglednog problema praćenog hormanalnim poremećajima.
Medicinski se definiše kao povećan rast terminalne dlake kod žena, a po principu muškog modela tj. rasporeda dlaka. Oko 5% žena u opštoj populaciji ima ovoj problem, manje ili više izražen. Mora se razlikovati od hipertrihoze- pojačane maljavosti čitavog tela koja je rezultat ili naslednog faktora, ili uzimaja nekih lekova.
Rast dlake je pod kontrolom hormona. Pre puberteta dlake po telu su sitne, tanke i svetle (velus dlaka). U pubertetu su povećava količina polnih hormona –androgena, prvenstveno testosterona, i tako od tanke (velus) dlake u genitalnoj regiji, pazuhu, a kod muškaraca i na licu i telu, nastaje debela, tamnija, kovrdžava, i znatno upadljivija dlaka. U ovim regijama folikul (koren) dlake je osetljiviji na delovanje androgena- testosterona. Testosteron (androgeni hormon) je prvenstveno muški hormon, ali se stvara i kod žena u niskim koncentracijama u jajnicima, nadbubrežnoj žlezdi i masnom tkivu. Stepen zahvaćenosti često nije u vezi sa nivoom hormona u krvi.
Kakva će se slika razviti umnogome zavisi od individalne sklonosti- postojanja receptora na folikulu dlake i enzimske aktivnosti. Ukoliko postoji visok stepen maljavosti neophodno je isključiti neka endokrinološka oboljenja. Kod nekih žena sa povišenim vrednostima testosterona nema pojačane maljavosti, već se javlja seboreja, akne i alopecija- razređenost kose i određeni stepen ćelavosti. Kod drugih, pak, pojačana maljavost postoji iako su razine hormona normalnih vrednosti- to je idiopatski hirsurtisam.
Kod polovine obolelih žena ovo stanje je bez povećanog nivoa androgena.
(* preuzeto sa http://www.drbojic.com)

Hirzutizam je pojava dlakavosti kod žena na tzv. androgen - senzitivnim područjima ( nausnica, obrazi, brada, oko areola dojki, grudi, središnja linija trbuha, glutealni predeli i gornja trećina butina sa unutra), tj. mestima gde se dlake u žena normalno ne pojavljuju, a u muškaraca se normalno nalaze i predstavljaju sekundarnu seksualnu karakteristiku muškog pola. 

Uzrok nastanka

Hirzutizam može biti posledica: povećane produkcije androgena, povećane biološke aktivnosti androgena, povećanog metabolizma androgena u androgeno potentnije metabolite, smanjenja metaboličkog klirensa androgena, povećane senzitivnosti ciljnog tkiva na testosteron.
Bolesti i poremećaji koji dovode do hirzutizma su: 
1. poremećaji ovarijuma (sindrom policističnih ovarijuma, hipertekoza, tumori), 
2. poremećaji nadbubrežnih žlezda (Cushingov sindrom, kongenitalna adrenalna hiperplazija, karcinom, tumori), 
3. idiopatski hirzutizam, lekovi (difenilhidantion, diazoksid, glikokortiokoidi, ciklosporin, androgeni i dr.), 4. akromegalija.....

Klinička slika

Uz sve nabrojane regije pojačane maljavosti, može se javiti i virilizacija. Virilizacija podrazumeva pojavu frontalnećelavosti, muški habitus, atrofiju dojki, produbljen glas, klitoromegaliju ( uvećanje klitorisa) i psihičke promene (povećan libido i agresivno ponašanje). Virilizacija je po pravilu prisutna samo kod žena sa veoma izraženim hirzutizmom i znak je izrazito povećane produkcije testosterona.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i određivanja nivoa hormona u krvi. Ultrazvučni pregled jajnika ima izuzetan značaj u dijgnostici tumora, dok su CT (skener) i NMR (magnetna rezonanca) najsigurniji za otkrivanje nadbubrežnih tumora.

Lečenje

Lečenje hirzutizma obuhvata lekove, opšte mere (redukcija telesne težine) i lokalne mere (depilacija). Supresija androgena sama po sebi nije dovoljna za smanjenje hirzutizma, ukoliko nije kombinovana sa antiandrogenima. Najčešće se primenjuje ciproteron - acetat u kombinaciji sa kontraceptivnim pilulama ili etinil - estradiolom.

(*preuzeto sa http://www.stetoskop.info)

Нема коментара:

Постави коментар